Installatie Trafohuisje Hezelstraat OOIJ

Bouwen van de installatie  zondag 30 oktober 2022

Adres: Hezelstraat Ooij

Het idee

Het voormalige transformatorhuisje aan de Hezelstraat in Ooij spreekt tot de verbeelding. Menig wandelaar heeft weleens het trapje beklommen en vanaf het bordes over de weilanden uitgekeken naar de stuwwal of heeft geschuild op de bankjes onder de bogen.

Helaas was en is het huisje meer dan eens doelwit van vandalisme: er werden brandjes gesticht, muren werden beklad. De Stichting van Steen en Natuur doet haar uiterste best om dit erfgoed te behouden. Sinds enige tijd heeft Staatsbosbeheer het huisje verbannen achter een hekwerk. Dat is jammer. Op dit moment staat het er dan ook wat zielloos bij.

Echter in en rondom het transformatorhuisje speelt zich sinds mei 2022 het een en ander af: kunstenaars en muzikanten laten zich inspireren door het huisje zowel als het landschap.

Onder de noemer het transformatiehuisje’ zullen tijdelijke ingrepen worden gedaan aan de buitenkant van het transformatorhuisje en wel zodanig, dat de aard en het karakter ervan een verrassende verandering ondergaan.

De presentaties duren telkens maar één dag!

Vogels/beesten van klei aan de buitenkant van het Transformatie huisje in de Ooijpolder

Naar aanleiding van het bovenstaande project ‘het transformatie–huisje’ van Bart Drost kreeg ik de mogelijkheid een installatie te maken voor het trafohuisje in de Ooij.

Het project gaat om de relatie tussen voormalige industrie, de steenfabrieken, en de nieuwe natuur die nu rond het elektriciteitshuisje ontstaat.

Ik ga klei uit de Ooijpolder verzamelen.  Deze werd ook door de steenfabrieken uit de Ooijpolder gebruikt. Met deze klei wil op de locatie van het huisje de vogels /beestjes maken en deze op de buitenkant van het huisje plakken. Het plakken is met de klei zelf.

Het huisje staat voor mij ook voor de industrialisatie. Om het gebouwtje te beplakken met vogels/ beestjes wil ik aangeven dat uiteindelijk de natuur de omgeving overneemt. Op zondag 30 oktober ga ik de beeldjes op locatie maken, onder invloed van de weersomstandigheden zullen de beelden weer opgenomen worden in de natuur van de Ooijpolder en is de cirkel rond.

Materiaal: de Klei uit de Ooijpolder die vroeger gebruikt werk voor de steenfabrieken

Foto’s

Hieronder de foto’s van het verzamelen van de klei in de ooij en kijken of deze geschikt is om beelden van te maken die tegen een gevel blijven plakken

De locatie