Natuur-Lijk in de Ooijpolder is geweigerd

Ik was gevraagd om in de week van 6 tm 13 dec 2023 mee te doen aan het project ‘kunst onderweg’ Het idee achter mijn werk is een aanklacht tegen hoe wij met de natuur en dieren omgaan
.
Het mooie is dat het geplaatst zou worden op de grens tussen natuur en cultuur landschap.
Helaas is mijn werk niet geplaatst omdat de organisator van het project mijn omgang van het vlees dat ik in het beeld gebruik bij hem te veel weerzin oproept.
Ik had het beeld van tevoren ingeleverd en op de dag van plaatsing kreeg ik onderstaand bericht:

De reden voor de weigering het beeld te plaatsen :
‘Dag Rein!
Klaar om naar het trafohuisje te fietsen en daar jouw werk op te gaan hangen, merk ik dat ik me er – nog steeds – erg ongemakkelijk bij voel.
Het op deze manier omgaan met ‘vlees’ roept bij mij toch te veel weerzin op.
Mijn gedachte totnutoe van een ‘Niet zeuren, Bart, het is tenslotte niet jóuw kunst’ blijk ik niet vol te kunnen houden.
Daarom heb ik moeten besluiten dat het werk in de huidige vorm niét bij het trafohuisje zal worden geplaatst.
Mijn besluit is allerminst lichtvaardig genomen en ik hoop van harte dat je mij de timing – zo op het laatste moment – niet kwalijk neemt.
Groet van Bart.’

Mijn reactie:
Beste Bart,

Ik ben erg geschrokken en boos over je bericht dat je mijn beeld niet wil plaatsen in het project ‘kunst onderweg’ . Dit terwijl je al weken wist wat mijn plan voor het beeld was.

Het is voor mij de eerste keer dat mijn werk gecensureerd wordt. Dat dit door een collega kunstenaar gebeurd vindt ik des te schokkender.
De reden die je aangeeft voor het niet plaatsen is jou weerzin hoe ik in dit beeld met vlees omga. Prima, dat is namelijk ook onderdeel van het beeld. Het beeld dat ik gemaakt heb is namelijk een aanklacht over hoe wij met de natuur en dieren omgaan. Dat dit weerzin oproept mag evident zijn. Kunst is juist een uitgesproken medium voor maatschappij kritische vragen.
Je opmerking dat het beeld in zijn huidige vorm niet geplaatst wordt insinueert dat als ik het beeld zou aanpassen het wel geplaatst wordt. Je snapt dat ik hier natuurlijk niet op kan ingaan. Juist een vrij beeldend kunstenaar zou moeten begrijpen dat als je als kunstenaar een beeld naar buiten brengt je er volledig achterstaat.
Ik begrijp nu echter wel je eerdere ongevraagde voorstellen om de vorm van mijn beeld aan te passen . Ik kon toen echter niet vermoeden dat dit in zou houden dat mijn beeld op de plaatsingsdag zelf gecensureerd zou worden.
Aangezien het beeld niet geplaatst wordt bij het trafohuisje in de Ooij kom ik het morgen ophalen. Laat maar weten hoe laat ik kan komen.
Groet,
Rein

algemene info over het project

Het voormalige transformatorhuisje aan de Hezelstraat in Ooij spreekt tot de verbeelding. Menig wandelaar heeft weleens het trapje beklommen en vanaf het bordes over de weilanden uitgekeken naar de stuwwal of heeft geschuild op de bankjes onder de bogen.

Een schilderij in de polder! Kunst onderweg, zou je kunnen zeggen. Vanaf september 2023 zal met regelmaat telkens een nieuw schilderij één week lang te zien zijn op de infoborden bij het trafohuisje.

Foto’s

Het beeld is speciaal gemaakt voor die locatie dus ik wilde wel zien hoe en of het zou werken als afronding voor mezelf.
Ik heb daarom zelf op vrijdag 8 december 2023 op eigen initiatief het beeld tijdelijk op locatie gezet zie bijgaande foto’s.
Adres: Hezelstraat Ooij

De locatie